Saturday, August 13

ini hanya karangan biasa I

Assalamualaikum & hye peeps.  

Ana teringin nak share sikit pengalaman ana semasa asasi. Mudah mudahan ada manfaatnya.

****


Ana dah mula sibuk packing packing barang. Awat awal sangat? Hmm, ana hanya punya hujung minggu. Weekdays ana sibuk dari pagi sampai ke malam. Minggu depan pulak dah sibuk bake biskut-biskut. Hari raya? Ana raya kat kampung ana kat mukah. Sebab tu pack awal. 

Nak cari tudung putih. Allah. Payah betul. Dan tak jumpa lagi. Tudung putih, ada memang ada. Tapi itu tudung ana dulu dulu. Nak cari yang sesuai dengan cara ana sekarang.

Status status Facebook pun, rakan rakan lain semua dok sibuk cerita tentang MAP. Dan ada beberapa bekas LO-LO masa ana asasi dulu pun dah sibuk "attend" kursus induksi LO. haha. Ana pun tergerun bila tengok bekas LO disiplin MAP turut "attend" sekali. Ana boleh kata, cara dia lebih kaww dari KU Disiplin MAP tahun ni. hehe. 

tambah tambah ana terbaca post dari blog sahabat ana tentang unimas, ana pun terasa tergerak nak menulis satu post tentang unimas.

Ana pun terimbau kembali masa MAP ana dulu dan semasa ana jadi LO untuk MAP asasi second batch. 

Mendapat tawaran asasi sains hayat di UNIMAS.

haaa? UNIMAS? ingat lagi masa malam dapat result UPU, punya la down satu malam. haizz, masa tu, tak reti nak bersyukur. Puas ibu ayah lecture satu malam. eh, tak la lecture, nasihat. 

UNIMAS. (ana suka gelar sebagai UNiversiti Islam MAlaysia Sarawak) aha. nak masuk UIA punya pasal. 

Semasa MAP, ana memilih untuk diam. Ya. Kekangan bahasa. Bukan tidak fasih, cuma tidak biasa. Berbelit belit lidah ana. Masa MAP pun, emosi rasa kurang stabil. Mungkin pertama kali jauh dari family dan tambah tambah certain situasi yang kurang mengalukan pelajarnya. OppSs. Maaf. Haha. 

Mentari Mendung
Ana jenis yang lambat adapt. Semuanya lambat. Sebab tu ana selalu pesan kat adik adik asasi, cepat cepat adapt. Lambat adapt bagi effect jugak. :)
Ana mula berkenal kenal dengan usrah." Errk. Apa usrah tu? " haa. itu lah situasinya. langsung kurang pendedahan tentang usrah. Ana masuk usrah pun sebab "termasuk". Sekali harung, ana "termasuk" tiga usrah sekali. Ana masih ingat, ana bukannya suka sangat bila ada usrah. Entah, terasa nak escape je. Tapi tak berani nak escape. hehe. Jasmin Jasmin...Daurah? Haaa, jarang sangat sangat datang. Eh jap, tak pernah datang. Kalau tak balik, dok memerap kat bilik. Hehe. Zaman jahiliyyah dulu dulu. 

Yes, semasa semester pertama ana seorang yang agak kuat study. Hanya study dan kurang tidak melibatkan diri dengan dakwah dan tarbiyyah. Tapi pada masa yang sama, ana suka sangat tengok rakan rakan pakai tudung labuh. Roommate ana sendiri & sahabat sahabat ana. They have my respects. Bukan bermakna ana tak respect yang lain, tak. Just when I see them, I do feel something & I just can't express it through words. 

Nak dijadikan cerita, I do study hard but my result does not worth it. 

I asked myself,  "I do study hard, really really hard, but why my result turned into this?"

"It must be something went wrong somewhere.." I told myself.

Haaa! What's wrong? 
Read this post till the end. hehe. (bukan paksaan,bosan? boleh close browser)

Bila Mentari Mula Menampakkan Sinarnya
I started my second semester of being an asasi student by joining a qiyyam program. Eh sat. tukar bahasa dulu. hehe. (I express myself in BM better than English.) 

Semasa qiam tu, ada satu slot tayangan video program sepanjang semester pertama. Ana tengok video tu, ana tiba-tiba terfikir, "kenapa muka aku tak dak?" (bukan gila glemer ka ape, tapi entah macam mana, persoalan tu terdetik kat dalam hati ana...) 

mesti la tak dak, tak pernah join daurah pun. hehe. 

dan balik dari qiam tersebut, tiba tiba satu keazaman, umpama angin menghembus ke dalam hati ana. Ana berazam untuk ikut apa apa sahaja majlis ilmu spt daurah, mukhayyam. (mungkin masa tu Allah mencampakkan hidayahNya kepada ana)

bersambung. mungkin. kalau rajin. hehe.










2 comments:

nadleo junior said...

assalamualaikum,,akak dapat berapa A boleh asasi sains hayat UNIMAS??

nadleo junior said...

assalamualaikum,,akak dapat berapa A boleh asasi sains hayat UNIMAS??