Thursday, December 30

Pendapat Orang.

Assalamualaikum & hye peeps. 

Sorry la sebab lama tak update. Susah betul nak istiqamah update. Satu lagi, bila idea tu dah tak de, mulalah nak tekan butang "backspace" berulang-ulang kali dan akhirnya, tutup tab blog ni. 

Tajuk entry, pendapat orang. Pelik kan tajuk tu? Sampai nak pilih tajuk pun susah cari idea. Ok. dipendekkan cerita, bebudak asasi unimas ni sekarang tengah heboh main satu game ni. 

Mula-mula macam ni. 

"Inbox me any number between 1 and 5000 - I'll make the number as a code to write a thing that I like about you in my status. The fun thing is, only you and me know what your number is."

Lepas kawan dah inbox nombor kod die tu, kte letak la apa yang kita suka pasal orang tu. Apa-apa description pun boleh. So, sekarang ni, Min nak letak pendapat-pendapat orang kat Min dan rasanya nak ulas sekali kot. Nak ulas kat status tu, takut kantoi pulak kan?

Ni la antara pendapat-pendapat orang kat Min :


ingin nak jd james bond ke?sori la tp no 0 tu terlebih 1 hakhakhak.cute org nya.jumpa kat masjid.rajin sngt belajar smpai selalu tdo lewat jadi salu mengantuk.sngt2 lawak kalo mengantuk.mesti merapu2 xtentu pasal hakhakhak :P
>>haha. no comment. memang betul pun, first time jumpa kat masjid. yang hujung-hujung tu, mak ai. kantoi la..




cute~ best beborak ngn awk bab asyk ketawa jer hikhik sgt baik, peramah, prihatin, baik n baik n baik n byk ilmu yg dikongsikan bersama ^__^

>>doakan Min kekal jadi kawan yang baik ek?



orang yg berbudi bahasa.. aku juz nampak nya masa first2 educamp.. mcm perempuan melayu terakhir jak rupa time ya.. hehe.. rupanya nya salah seorang kawan kepada kawan aku masa ya.. it's a small world... ^^ sekarang tuk dah jadi classmate
>>yup, it's a small world. berbudi bahasa? perempuan melayu terakhir? haha. melawak. tapi terima kasih lah ye. haha. takpe, pendapat orang. 


xberapa nk rapat sgt.....hah ni lg sorg....active gak dlm klas bi....lg2 time die tertibe blurr nk ckp pe....cute btol.....hehehe....gurau k??? btw, die ni suke like link2 yg ak post....slalu je ak tgk nme die...hehehe....be happy always k???
>>tq. alhamdulillah, dekat asasi ni baru ada kesedaran nak aktif dalam kelas english. kalau kat sekolah, antara yang paling pasif kot. 


kite x rapat sgt....tp aku salute mse kau explain bio time tutorial....slow and steady je weyy....nice2....tp aku rse kau cute,kecil molek....heeee:)hope lepas ni kite bley jd lg rapat.....good luck:)
>>inshaAllah. harap2 boleh jadi rapat pas ni. bio? Min menggeletaq kot kat depan tu. 


assalamualaikum, muslimah yg brani mnyuarakn pndangn. out spoken. kdng2 dlm meeting, bile dgr idea dye, trsedak dibuatnye...neway, kdng2 bole jdi sgt2 lwk..hihii..truskn imarahkan msjid yeap..:) oowh..tlg update blog..
>>waalaikumussalam. hehe. mudah2an Min terus berani menyuarakan yang hak. yang pasal sangat2 lawak tu, mesti gara-gara kelas English kan? InshaAllah, doakan Min istiqamah ke masjid. Btw, tengah update la ni. hehe


bising~tp bab beli kicap rase nyer xd masalah...sweet n kind..thnx 4 be my fren...
>>thanks. ye la. mudah2an kita kawan sampai bila2 walau asasi ni dah abis..


kwn yg slulu berada di hujung sekali if dlm kelas mt...if kt kumpul bersama kalau gelak...mmg pecah prut lah...nmpk serius..tp sbenarnya..huh..jauh panggang dri api..apa apa pun..heppi jd kawan awak....hope jmpa nti kt kuching..
>>inshaAllah. yang kelakar nya, betul ke Min ni nampak serious? haha. Btw, tempat tu memang tapak sejarah kegemaran Min. haha.


haip budak comel . aku ok jela , mane de terasa bila kau cakap gitu masa kat tangga tu . saje je nak bagi kau malu-malu meow depan aku . hehehe . kau baek sgt , nnt lau ada makanan , jgn lupa anta bilik aku . hahaha . aku suka tengok senyuman kau . :)
>>datang je kat bilik. Min akan bagi makanan. Min segan la nak pegi bilik orang. Btw, senyum kan sedekah. Doakan Min terus kekal menjadi baik...hehe





peminat guitar macam saya,bila lagi nak jamming sama?haha...kenal wkt berprograme,tak sangka boleh jadi kawan rapat..salah seorang kawan yang bijak and sanggup menolong kawan yg memerlukan..may you be a good doctor öne day!
>>jamming? haha. boleh bah kalau kau~ tapi kalau bunyi gitar tu rosak, sory ek? apa2pun, ameen. mudahan Min dapat jadi seorang doktor nanti...


kamek suka kwn ngan kitak. comel jak. haha. xtau den nak cakap bahaso srwk do. cmnilah yo. ekau memang baek. ekau ubah persepsi den dokek org srwk.huhu. sempoi. itu den suko. ekau takut cicak. kan?.uppsss. noe gatuem saram tu opsoee.
>>Alhamdulillah. bagus la kalau gitu. curious pulak, ape yang Min buat yang mengubah persepsi dekat orang Sarawak? Dan apakah persepsi tu? hahaha..apa2pun..saranghae~~ 





haa. tu la antara pendapat-pendapat orang tentang Min. Best jugak main benda alah ni. (macam bunyi tutor math Min pulak.) Sebab kita tahu apa pendapat orang tentang kita. yang tak berapa nak bagus tu, tu la masanya nak improve. Ok, apa2pun, terima kasih atas teguran pujian semua tu. Pujian hanya pantas buat Pencipta kita. Apa yang baik tu, Dia jugak yang mendatangkannya kepada kita. Kita tidak akan berkehendak kalau Dia tidak berkehendak. 

Sunday, December 26

jadilah golongan yang sedikit

Assalamualaikum & hye peeps~

Otak dah tepu. 
Poning-poning da den ni. 
Susah bebeno nak habiskan nota-nota bio. 
Sekarang pun tak habis lagi. 

Tapi kan..
bila study pasal immunity ni kan...
nampak dengan jelasnya kasih sayang Allah kepada kita...
Ye la..
cuba bayangkan jika Allah ciptakan "pathogen"..
tanpa menganugerahkan immune system kepada kita? 
Pasti parah kan?
Tak habis-habis kena serang penyakit.

Tengok..
betapa besarnya rahmat dan kurniaNya pada kita...
ibarat sebutir buih di lautan yang luas kan??
betapa sayangnya Dia pada kita.
Kita?
patuh ke tak arahanNya?
bersyukur ke tak pemberianNya?
Min, kamu jawab sendiri.

dah-dah...
lebih masa dah Min online. 
haha. 
sambung-sambung~
(sambung tengok bola..haha)
chaiyok2.
doakan Min ye~


Friday, December 24

sik susah bah mok senyum. :D

Assalamualaikum & hye peeps.


Mintak maaf ye sebab "ghajin" sangat nak update blog. Muscle jari ni macam semakin malas nak menaip. Neuron-neuron di otak ni macam dah tak dapat nak melawan encik yang paling ghajin yang namanya malas.


Sebenarnya, tidak ada apa-apa khabar sangat nak diberitakan. Cuma ada sedikit terasa hati dengan seseorang. Siapa tak terasa hati kalau setiap kali kita senyum kat seseorang tu, orang tu buat muka masam. Apatah lagi nak senyum. yang kat bawah ni bukan sajak k. Sekadar luahan hati. Chewwah~






Duhai sahabat,
senyum tak la susah sangat kan? 
Ingat sahabat, senyum adalah sedekah yang paling mudah. 
Siap bagi pahala lagi. 
Senyum tatkala susah, 
itu ketabahan namanya. 
Ketahuilah wahai sahabat,
otot muka kita lebih bekerja ketika muka masam,
berbanding ketika kita senyum.

Senyumlah ya ukhtie,
yang susah menjadi senang,
yang resah menjadi tenang,
Senyumlah...

Abdullah bin Al-Harist Radiallahu 'anhu menuturkan, yang ertinya,
"Tidak pernah aku melihat seseorang yang lebih banyak tersenyum daripada Rasulullah Shallahu ‘alaihi wa Sallam ". 
(Riwayat At-Tirmidzi)

Tengok? 
Rasulullah pun senyum kan?

Rasulullah pun pernah bersabda,
"Tersenyum ketika bertemu dengan saudara kalian adalah termasuk ibadah”. 
(Riwayat At-Tirmidzi, Ibnu Hibban, dan Al-Baihaqi). 

Subhanallah! Ini termasuk ibadah yang paling mudah.
Itulah indahnya Islam.
Hal sekecil ini pun dititikberatkan.


Agaknya setakat ini sahaja, Min pun cuba berprasangka baik & tak ambil hati kat orang tu. Sahabat, kita tinggal satu dorm. Kitalah sahabat. Kita sekeluarga. Senyumlah ok? hee :D

Tuesday, December 14

sik cayak ka??

Assalamualaikum & hye peeps~


Penat! Minggu yang penat. Tu la, sebab minggu ni Asasi Intersport. Nak show off sikit tema boleh? "Riadhah Towards Ibadah" Wahh..I like sangat-sangat. Petang tadi, pi main volleyball. Mak ai. Min tak pandai sangat nak main. Kalau compare dengan orang lain, Min la paling siput sedut miskin dalam hal sukan-sukan ni. Tapi bila dah jumpo bola tu. haa. ambik hang. suko sesangat la dengan bola.


Semalam mak call. Min cakap Min pi men bola tampar. Hang nak tau respon dia apo? Dia gelak habih2. Yela2. Eh, jap. Awat Min pi cakap kedah??? Ok. back to normal. Min tau, Min kalau bab-bab sukan ni slow sikit. tapi takpe. tak cuba tak tau. Kurang 1 jam dari sekarang, Min ada game. Lawannn...entah?? haha. Ape nak jadi? Lawan sapa pun tak tau. Ok, setakat ni je kot. Nak siap-siap. Hee. Doakan Min ye.

Thursday, December 9

telah ku sediakan nisan untukmu~

Assalamualaikum & hye peeps~

Today, I met and did some discussion with our dean about my result. (everybody did the same thing). At first, I was quite pessimistic about this meeting. I thought our dean will scold me for my quite unsatisfactory result. yeah, got some hints there. my result was not as bombastic as others. but Alhamdulillah, all praises to Allah, my result was above 3.00 pointer. OK, back to my meeting and discussion with our dean. He gave his motivational words and those made me feel better. yes, I'll do as what he told me. InshaAllah.

DOUBLE YOUR EFFORT.

About my ambition. Hmm, I've prepared "nisan" for my ambition. Yeah. It's quite impossible for me to achieve my ambition with that kind of result while others got more than 3.75 while many matriculation students (KPT) obtained 4.00 as their pointer. And yet, the number of intake for "this" course was very very limited. Hmm..Maybe this is the best for me. Allah knows what and which one is the best for me. For us. Maybe our dream does not suit us well or maybe we can success with more excellent in other courses.Who know? Yes. Allah knows. For those who obtained the excellent result, congratulation! For others, do not give up. Double or triple our effort. Remember to find the hidden hikmah for why all this happen. Don't you ever forget that failure marks the growth of success. The real success is not how good is your result, but how you bounce back after you fall. 

Even though, I already got the "nisan" for my ambition, I'll try my very very very best to excel in this semester. Who know? Miracle can happen. There are NOTHING impossible for Him. Keep praying. Keep doing our best. Do not procrastinate. It kills. Seriously. Hopefully, I can dig back that "grave" and bring "it" life.

OK. It's enough. I wanna continue with my Mathematics. Wait...wait...one more thing. Make sure your "love" towards all the subjects are equivalent. In other words.. Fair and square! You must love maths as you love biology.  


"don't despair and never loose hope"
-maher zain-

3 Qs.

There was a young man who went overseas to study for quite a long time. When he returned, he asked his parents to find him a religious scholar or any expert who could answer his 3 questions. Finally, his parents were able to find a Muslim scholar.



Young man: Who are you? Can you answer my questions?

Scholar: I am one of Allah (S.W.T)'s slaves and insya-Allah,I'll be able to answer your questions.

Young man: Are you sure? A lot of Professors and experts were not able to answer my questions.

Scholar: I will try my best, with the help of Allah S.W.T.

Young Man: I have 3 questions:

1. Does God exist? If so, show me His shape.
2. What is fate?
3. If shaitan (Devil) was created from the fire, why at the end he will be thrown to hell
that also created from fire. It certainly will not hurt him at all, since Shaitan and the hell were created from fire. Did God not think of it this far?


Suddenly, the Scholar slapped the young man's face very hard.

Young Man (feeling pain): Why do you get angry at me?

Scholar: I am not angry. The slap is my answer to your three questions.

Young Man: I really don't understand.

Scholar: How do you feel after I slapped you?

Young Man: Of course, I felt the pain.

Scholar: So do you believe that pain exists?

Young Man: Yes.

Scholar: Show me the shape of the pain!

Young Man: I cannot.

Scholar: That is my first answer. All of us feel God's existence without being able to see His shape.

Scholar: Last night, did you dream that you will be slapped by me?

Young Man: No.

Scholar: Did you ever think that you will get a slap from me, today?

Young Man: No.

Scholar: That is takdir fate.

Scholar: My hand that I used to slap you, what is it created from?

Young Man: It is created from skin.
Scholar: How about your face, what is it created from?

Young Man: Skin.

Scholar: How do you feel after I slapped you?

Young Man: In pain.

Scholar: Even though Shaitan and also the hell were created from the fire, if Allah wants, insya-Allah the hell will become a very painful place for Shaitan.



Tuesday, December 7

keputusan dah keluar! :D

Assalamualaikum & hye peeps~


Alhamdulillah, saat yang ditunggu-tunggu dah pun tiba. hee :) Alhamdulillah. bersyukur dengan apa yang ada. Kalau yang kurang, usahakan lagi. Yang ok tu, kekal kan. 


Ya, keputusan final exam dah pun keluar. Alhamdulillah. 6 Disember 2010. Degupan jantung 206 orang pelajar jelas kedengaran. (hiperbola) 


sejurus nama Min dipanggil, lutut macam dah tak betul. semuanya longgar semacam. apapun, Min kuatkan hati nak ambil sampul tu.
.
.
keluar dari dewan
sampul ditenung. nak bukak x berani. 
.
.
balik hostel
memerhati sampul. dibuka sedikit demi sedikit. dup dap dup dap....
dan.
keputusannya adalah
.
.
.
.
alhamdulillah~ 
___
______
____________
__________________


harap maaf. keyboard untuk nombor Min rosak dan Min lupa macam mana nak eja pointer Min. 
heee :D

Monday, November 29

JanaTaqwa 2010.

Assalamualaikum & hye peeps~

Alhamdulillah, Min ada kesempatan nak update blog. Bukan masa yang menjadi masalahnya, cuma Enche' Idea yang diseru-seru tak kunjung tiba. Pak Cik Malas pun datang tanpa dijemput. haiya. Apa-apapun, walaupun Enche' Idea dan Pak Cik Malas ni bikin masalah, Cik Abang Hati ni lebih kuat nak update. 



Alhamdulillah, hujung minggu lepas Min berkesempatan mengikuti program JanaTaqwa anjuran HEWI PERKEPIS bertempat di Homestay Saftuyah di Pasir Pandak. (Min sangat-sangat suka tempat ini. sebab? nanti Min buat satu post yang special kenapa Min suka tempat ni :D) Program ni disertai lebih kurang 25 orang peserta dan most of them merupakan pelajar tingkatan tiga. 


Min berkesempatan belajar bermukun. HAHA. ni la yang paling best. Kalau tak tau apa bermukun tu, bermukun merupakan pantun yang dinyanyikan dengan melodi tersendiri. Lebih kurang macam jual beli pantun la, tapi dinyanyikan. Kalau nak tau lagi, tanya je MakCik Google atau PakNek Yahoo k?


Perkongsian bagi program tersebut berkisar tentang soal kasih sayang. Kasih sayang kepada diri sendiri, ibu bapa dan juga masyarakat. Min jugak disedarkan tentang realiti remaja masa sekarang. Memang menakutkan. Tak perlu Min ceritakan tentang realiti remaja masa sekarang. Dah selalu sangat dah terpampang kat TV akhbar semua.Min jugak berkesempatan berkenalan dengan seorang peserta dari negara China. Study di UNIMAS dalam bidang marketing. Kakak tu namanya kak Fatimah. Best jugak sembang-sembang dengan kakak ni. 

Apa-apapun, mudah2an program ni mampu men"jana" taqwa para pesertanya. Terima kasih kepada akak-akak yang bertungkus lumus merealisasikan program ni.

   " Akhir kata, manisnya hidup andai rasa hidup bertuhan. Indahnya persahabatan atas dasar ukhwah filllah. Moleknya perlakuan disertai iman. Mudah-mudahan kita semua akan menjadi bidadari yang akan menghiasi taman-taman syurga kelak. InshaAllah. "

Rasa-rasanya, setakat ni je la. Enche' Idea dah hilang dah. Maaf atas segala kekurangan. 

credit to kak Hartini Mardan kerana gambar ini diambil dan diedit olehnya~ :D

p/s : manok barbeque malam ya nyamannnn!! haha XD

Friday, November 19

berprasangka baiklah padaNya.

Assalamualaikum & hye peeps~

Menunggu menunggu dan menunggu...
Siapa tak bosan kan?


Min sendiri pun bosan, marah dan tak puas hati.
Tunggu punya tunggu..
tak jugak keluar keputusan akhir.
Semua hikmah di sebaliknya,
langsung tak dipertimbangkan.
Min sendiri tidak berprasangka baik.
Tidak berprasangka baik denganNya.
Kalau tidak kerana Mr. YDP yang ingatkan dekat wall asasi.
Mungkin sekarang dah naik angin dah Min ni.
Cuba kita lihat hikmahnya,
Keputusan tak keluar lagi, 
dan ditunda, ditunda dan terus ditunda,
sehingga langsung tiada klu bila keputusan akan dikeluarkan,
cuba kita fikir, 
mungkin Allah nak bagi masa untuk kita untuk terus berusaha.
Ya, usaha.
dengan doa.
itu juga suatu usaha kan?
ingat, senjata orang mukmin.
Dengan doa, mungkin keputusan kita boleh berubah..
Mungkin nampak agak mustahil bagi kita.
tapi TIDAK baginya. 
Allah maha kuasa.
Oleh itu,
teruskan berdoa kawan-kawan~ 
dan for those yang telah mendapat panggilan "hangit" tu.
bersabarlah.
Jangan ragu, jangan bimbang.
Allah sentiasa di sisimu, InshaAllah.
Sedia untuk bangkit semula! Yeah~ 




Sunday, November 7

The Chosen One Edisi Pertama



(minit 2:27)

Aishah berkata, “Pada hari raya orang Sudan membuat pertunjukan permainan perisai dan lembing. Aku tidak pasti sama ada aku yang meminta, atau baginda yang berkata: “Apakah engkau ingin menontonnya?” Jawabku: “Ya”. Lalu baginda menjadikan aku berada belakangnya, pipiku menyentuh pipinya sambil baginda berkata: “Teruskan wahai Bani Arfidah (orang-orang Sudan)”. Sehinggalah aku jemu. Kemudian baginda berkata kepadaku: “Sudah cukupkah (jemukah)?”. Jawabku: “Ya”. Kata baginda: “Kalau begitu, pergilah”. 
(Riwayat al-Bukhari).


Saturday, November 6

saya bahagia :)

Assalamualaikum & hye peeps~

ya. cheq bahagia hari ni. (dah dah tu cakap kedah...) 

ok..ok...ulang suara...

ya. Jasmin bahagia hari ni. bahagia sangat-sangat. pertama, Jasmin berkesempatan keluar makan-makan dengan sahabat Jasmin satu kelas. ok.satu kelas bukan maksud whole class k. maksud jasmin, kawan yang sama kelas. maryam & zakiah. (maka zakiah rummate dikpun..hahaha) kita orang keluar makan kat KFC yang baru buka kat Demak. 

sekian lama tak jumpa, pertemuan yang sebentar cuma itu seperti tidak cukup. masa memang tak pernah senang hati dengan jasmin. (haizzz..salahkan masa pulak). walau sebentar cuma, banyak jugak yang jasmin dapat. antaranya kita orang dok cite pasal The Arrival dan sempat jugak kupas satu-satu (tp tak semua) kisah Rasulullah SAW dalam video clip "The Chosen One" oleh Maher Zain. Hmmm..kepada sapa2 yang tak tahu lagu tu, lagu tu la yang korang tengah dengar sekarang ni. kupasan video klip tu akan jasmin post pada entri yang akan datang. 

sempat ngambik gambar sementara tunggu nya duak datang. 

malamnya pulak, sempat skyping dengan 7Serangkai, walaupun tak tujuh2 yang ada, tapi cukup memadai untuk melepas rindu terpendam. agak2nya bila lah ketujuh2 kami ni nak berjumpa kan? maksudnya, ketujuh2 sekali yang ada. mana taknya, semua bertebaran berjauhan di bumi Allah. InshaAllah, niat mulia. berjihad lillahi ta'ala. menuntut ilmu.supaya dapat perbaiki diri, membangunkan ummah. InshaAllah. mudah2an segalanya dipermudahkan. 


esok, ahad. rangkai2 jasmin ni ada pulak yang nak balik semula ke kampus. goodluck korang. sem baru, azam baru. buat yang terbaek, dapat yang terbaek. jasmin doakan korang berjaya dalam apa jua bidang yang korang ceburi. InshaAllah jumpa lagi pada masa yang akan datang. keep in touch k.





ada lagi...hahaha

Assalamualaikum & hye peeps~

Hahha..banyak jugak aku post sepanjang cuti ni. Biarlah, nanti masuk sem 2, sampai beranak pinak pak spider kat dalam ni. 

Tadi, topik imam muda menjadi topik perbualan Jasmin dengan mak dengan adik dengan kazen2..biasala, orang sibuk nak bertunang. Chop..chop...bukan Jasmin nak tunang ye. Tapi sepupu kepada mak Jasmin yang nak tunang. HAHA. jangan salah faham ye..

Berbalik kepada imam muda, imam muda yang Jasmin maksudkan bukan imam muda astro oasis tu, tapi imam muda yang ade kat sekolah lama Jasmin dulu. Sempena pasca PMR, skolah tu buat pertandingan imam muda untuk lepasan PMR. 

entah dari mana cerita ni keluar, mak Jasmin tiba-tiba mengeluarkan cerita Jasmin masuk pertandingan hafazan. Ya, itu pertandingan hafazan pertama yang Jasmin sertai, iaitu semasa Jasmin masih lagi 6 tahun. 

Hari tersebut, lain dari biasa. Jasmin dihias.melaram. bak kata orang kelate, JANGOK. biasala, kali pertama anak diaorang masuk pertandingan. Setelah diundi, Jasmin mendapat surah Al-falaq. Alhamdulillah..surah yang Jasmin hafal.

Peserta ke____ dipersilakan...

Bismillahirrahmanirrahim...Qul a'uzubirabbil falaq.
Min syarrima khalaq.
Wa min syarrin naffa sa ti fil 'uqad...(sepatutnya wa min syarri gha siqin iza waqaf.)

menyedari Jasmin tersalah baca...tiba-tiba...

"eh salah,,,salah baca kamek...saruk..."
(eh salah, salah bce...tersilap...)

haaa...sempoi jugak budak ni. penonton kat bawak gelak. nasib baik la Jasmin tak nangis. hello, Jasmin bukan jenis yang cepat nangis dengan benda2 macam tu..

oleh itu, jangan la gemuruh.kalau gemuruh, semua benda bukan2 boleh terjadi..hehehe

Friday, November 5

pic tell 1000 stories~





Perbaiki bersama...manfaat bersama~


Assalamualaikum! Semoga boleh dimanfaatkan bersama. Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat, apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita.



Berikut diperturunkan nama syaitan laknatyang wujud didalam surah Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati.


Nama-nama syaitan tersebut:-


1. DU LI LAH (bila dibaca tiada sabdu)sepatutnya DULILLAH,


2. HIRROB (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya HI ROB,


3. KIYYAU (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KI YAU,


4. KANNAK (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAK,


5. KANNAS (bila dibaca dengan sabdu)sepatutnya KA NAS,


6 Iya (disebut tanpa sabdu) sepatutnyaIyya. Iya bermaksud 'matahari'. Dalam ayat ke 5, jika salah bacaannya akanbermaksud "kepada mataharilah yang kami sembah dan kepada mataharikami meminta pertolongan!!!!"


7) SIROTHOLLAZI.......... sehingga habishendaklah dibaca tanpa henti.


8) AMIN hendaklah mengaminkan Al-Fatihahdengan betul iaitu AA... 2 harakat, MIN... 2/4/5 harakat.


Semoga Amin kita bersamaan dengan Amin malaikat,Insya-Allah. Semoga kita menjadi orang yang sentiasa memperbaiki bacaannya.

Perhatian!

Sebarkanlah hukum Allah walaupun satu ayatsemoga kita mendapat rahmatNya, Insya-Allah.

Wassalam

alkisah scolio~~

Assalamualaikum n hye peeps~~



Tadi cheq baru habis chatting dengan kawan cheq. Depa tanya,

"awat nama blog hang panjang berjela??? 
Cheq tak paham maksud blog hang"

Haa...senang je, ni nak habaq mai. Maksud blog cheq, kalau nak tahu, senang cite. Ikut langkah ni.

1. Copy title tu. (nak taip mesti susah kan? panjang sangat~)
2. Click new tab atau buka browser satu lagi.
3. Paste tajuk tu.
4. Enter! 

haaa...senang kan?? pastu rajin-rajinkanlah membaca apa maksud blog cheq~



aek...awat hang bagi tajuk tu???? ada kaitan ka dengan hang?? 
Haiyya, itu celita pun bikin pusing aaa. Cheq bagi nama tu, bukan la sebab suka-suki. Mesti la ada kaitan dengan cheq~ Kalau tak, takkan cheq susah bagi depa lagu tu. 

haaa.a...badan hang beso2 pun takut dengan benda alah tu??? hang ni bia betui???
pembetulan: bukan takut, tapi geli. terima kasih. 

geli?? awat geli???
hang ni, banyak soal...tak habih2~~ hang coba pikiq, tengok badan die, melekit. Ekor kalau tertanggal, hidup lagi. Kotor. dan binatang tu la buat bising masa Rasulullah SAW bersembunyi di Gua Tsur. Sedangkan Rasulullah SAW pun menyarankan untuk membunuh binatang tu. Tapi dengan sekali pukul. Ya. Itu lebih afdal. 

hmm..baru cheq paham..
haa...hang ada soklan lagi???

takdak2...
baguih2~


p/s: haaa...pass dah cheq cakap kedah..senang la cheq nak ngorat pakwe kedah ni...[astaghfirullah...]


Thursday, November 4

terbaek

Assalamualaikum & hye peeps~

Semakin masa berjalan, (Jasmin berharap masa merangkak...), semakin liarlah rama-rama dalam perut ni berterbangan. Semakin dekat kepada tarikh 17.10.10, seolah-olah rama-rama yang ade kat dalam perut ni sedikit demi sedikit mentransformasi dirinya menjadi ostrich..

so, sekarang, bukan lagi "butterflies in my stomach" tapi "ostrich in my stomach". Sangat la nervous menempuh tarikh keramat itu.


Apa-apapun, Jasmin harapkan kita semua dapat yang TERBAEK dan TERBAEK dan TERBAEK~

Apa2pun keputusannya, ingat kita telah buat yang TERBAEK untuk dapat yang TERBAEK. Kalau keputusan tidak TERBAEK, mungkin itu bukan TERBAEK buat kita atau mungkin belum masanya Allah bagi yang TERBAEK buat kita. Sesungguhnya Allah lah yang maha mengetahui apa yang TERBAEK buat hambaNya. 

Teruskanlah berdoa supaya Allah tunjuk jalan TERBAEK buat kita. InsyaAllah, kalau kita usaha yang TERBAEK, doa yang TERBAEK, Allah akan kurniakan yang TERBAEK buat kita. InshaAllah...