Monday, August 15

ini hanya karangan biasa II

sambungan post lalu

Tudung Labuh.
Berbalik kepada isu tudung labuh. Entah bagaimana, satu hari ana pergi ke kedai buku dan terjumpa sebuah buku. "Seindah Mawar Berduri" oleh Fatimah Syarha. Ana beli buku tu pun sebab cover die kaler hijau. Ana tak baca sinopsis, ana tak perasan siapa penulis. Cuma ana tengok tajuk dan cover buku dan hati ana tertarik.

Helaian demi helaian buku tersebut ana hadam. Ana hadam dan ana membacanya. Entah kenapa, hati ana terasa tersentuh membaca buku tersebut. Biarpun kisahnya bukanla kisah sedih atau sewaktu dengannya, ana boleh menangis membaca buku tersebut. Watak Khazinatul Asrar yang diwujudkan penulis dalam novel tersebut menyebabkan ana terasa begitu nekad nak pakai tudung labuh.



Memang ana pernah memasang niat untuk memakai tudung labuh sebelum itu. Mengumpul kekuatan. Like a person who stand at the edge of a cliff, u give a bit of force and she will fall down. Fall into Islam. hehe. 



Then ana bagi tau niat ana kepada roommate ana. Alhamdulillah, rummate ana yang comel lagi baik hati (bukan senang saya nak puji orang, Kiah..hehe) sudi menghadiahkan ana tiga helai tudung labuh. Tudung labuh cream, hitam dan coklat. Hanya Allah sahaja yang mampu membalas jasa baik anda. huhu :') dan tudung tudung itu punya nilai sentimental tersendiri. Sampai satu tudung tu rosak gara-gara seterika terlalu panas, ana boleh menangis. huhu.

Pagi itu, ana segan nak keluar bilik. Ya, sangat segan. Ye la, orang rock & roll tiba tiba bertudung labuh.hehe. Alhamdulillah, Allah bagi ana kekuatan untuk keluar bilik dan pergi ke kuliah dengan bertudung labuh. Allahu, pertama kali menyarung tudung labuh, terasa sangat selesa dan I feel safe with it.

Pada mulanya, ana masih on off pakai tudung labuh. Entah mimpi apa (sebab 1st sem tak pernah nak ikut benda2 ni), ana tergerak hati nak ikut mukhayyam di Lundu. Ya, masih di awal semester. Nak dipendekkan cerita yang sudah berjela jela nih, setelah program tersebut ana diberi lagi secebis kekuatan dari Allah Yang Memiliki Segala Kekuatan. Ana sudah tidak lagi on off. Ana terus memakai tudung labuh biar optionnya cuma tiga warna. hehe.

Lihat Ramai Sahabat Lain Mula Bertudung Labuh
Umpama gelombang, ana lihat ramai sahabat sahabat lain mula menukar imej mereka. Alhamdulillah, sudah mula ramai sahabat sahabat bertudung labuh. Biarpun pada mulanya, hanya meminjam dari sahabat yang lain. Hati ana terdetik, ana tak dapat UIA, tapi dapat persekitaran macam UIA :D. hehe. Itulah perancangan Allah. Orang agama tak sama dengan orang beragama.

Kian hari, makin ramai bertudung labuh dan semakin ramai tertarik nak ikut usrah. Ada sahaja ahli ahli baru dalam halaqah. Biarpun bukan sehalaqah dengan ana. Alhamdulillah. Allah sayang. hehe.

Teruji
Cuti tahun baru cina yang seminggu benar benar menguji ana. Bukan ana sahaja, malah ada sahabat lain mengadu perkara yang sama. InshaAllah, tidak beriman seseorang sekiranya tidak diuji kan?

firman Allah taala : apakah manusia mengira bahawa mereka dibiarkan sajamengatakan;"kami telah beriman"sedangkan mereka tidak diuji? 
(SURAH AL-ANKABUT:2) 
 
dan Allah nak kita jadi baik. hehe

Sekiranya Allah kehendaki menjadi baik, maka ALLAH akan memberi ujian (HR Bukhari)


Ana balik rumah. Keluarga masih belum tahu perubahan cara pemakaian ana. Semasa balik, memang agak terkejut, tetapi masih boleh menerima dengan terbuka. 

Tapi, terdapat jugak kata-kata yang pahitnya kalah panadol yang ditumbuk halus untuk ditelan. Yang pasti bukan dari keluarga ana. Hmm. Masa tersebut, ana rasa sangat terkilan & a bit angry dan rasa nak makan mulut orang tersebut. (Masa tersebut, imej je bertukar, perangai? Belum lagi, masih banyak lagi perangai buruk tu melekat sampai sekarang. InshaAllah, ana cuba ubah.) 


Sayonara Jahiliyyah 
Biarpun imej berubah, perangai masih sama. Layan lagu inggeris, lagu korea jepun. Minat artis tuh, artis nih. Tibanya satu saat, Allah masih lagi beri kesempatan ruang dan peluang untuk hadir ke satu daurah bertajuk Sayonara Jahiliyyah. 

Mulanya, pemikiran ana tentang apa itu jahiliyyah sangat la sempit. Jahiliyyah bermaksud bodoh, tiada ilmu pengetahuan. Haha. JAWAPAN SKEMA SPM. Rupa rupanya, most of my daily routines are parts of jahiliyyah. Dan juga ana juga mangsa Ghazwul Fikr, serangan pemikiran.

Sepanjang daurah tersebut, ana terasa macam satu tukul besar menghempas kepala ana. Sangat terasa! Di situ, Allah tambah lagi kekuatan. Simulasi menulis perkara perkara jahiliyyah yang kita selalu buat kat dalam satu kertas dan mengoyakkannya dan dibuang lantas memberi impak ke dalam diri ana. 

Balik dari daurah tersebut, ana mula dengan membuang lagu lagu hindustan korea omputeh yang langsung tak membina jiwa dari mp3 ana. Dari laptop, ana tak berani buang sebab bukan ana yang punya. 

Hmm. mulanya memang tercari cari la lagu tu semua. tapi ana cuba cari alternatif lain. haa. edcoustic. ana suka kumpulan nasyid tuh. hehe.
Tamat Asasi
Sepanjang asasi, ana banyak belajar. Minda ana dibuka seluas luasnya. Dada terisi ilmu. Alhamdulillah, ana suka gelar unimas sebagai universiti tarbiyyah. Di sini lah ana mula mula kenal Islam bukan sekadar solat sahaja. Islam cara hidup. fullstop.

Ukhuwwah sesama kami pun terasa sangat kuat. I can feel a very strong bonding of friendship among us, asasian. Oh..SAYA RINDU MEREKA. hehe. 

Nak dijadikan cerita (unsur pengulangan) sepanjang semester dua, hujung minggu ana penuh dengan pelbagai aktiviti. Pernah sekali almost dua bulan ana tak balik gara gara setiap hujung minggu ada aktiviti. Aktiviti memberi makanan rohani. hehe. 

Alhamdulillah, cuti ni ana terima keputusan untuk semester dua. Alhamdulillah wa syukrulillah, much much better than previous result. Ana terus teringat janji Allah dalam surah Muhammad ayat tujuh :

Wahai orang-orang yang beriman, kalau kamu membela (ugama) Allah nescaya Allah membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan meneguhkan tapak pendirian kamu.


ALLAH BAGI KITA 24 JAM. YA, DIA BAGI. TAPI KAN, BERAPA BANYAK MASA YANG DIA BAGI KITA LUANGKAN UNTUK-NYA? hmmm, fikir fikirkan. peringatan buat ana yang imannya kadang naik kadang turun. hehe.

coretan kali ini tiada niat lain melainkan sebagai perkongsian dan andai punya ibrah, ambil lah ibrahnya. Ingat, hidayah Allah, kita kena cari. Mudahan rahmat dan kasih sayangNya sentiasa mengiringi setiap langkah kita. Ameen.
 

Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia).



5 comments:

Aisyah Munirah said...

alhamdulillah min,nk berhijrah perlu kekuatan dan keyakinan kan, aisyah dlu nangis mse malam sebelum keesokannya nk berjilbab,rasa sma ngan min rasa.

nizzalsyafiq said...

the blooming season of akhwat starting to put the real headscarf on their head was really sentimental moment for those who have heart.

Haris Sharim said...

subhanallah, ana dulu pun mrase jgak turning point ni. nnti r ana tulis dkt blog.

aiSyaA said...

doakan akak cepat2 berubah~ ^^

Jasmin Jaraee said...

munirah : alhamdulillah. huhu. lme nk kne kumpul kekuatan tu kan aisyah. tbe2 teringat perbualan kte mse b4 lecture math mse mula2 asasi dulu. huhu

nizzal & haris : alhamdulillah :) btw, ana tunggu blog post enta, haris.

kak aisyah : inshaAllah, take ur time. hehe. kmk sentiasakan doakan kitak kak. x saba mok nangga ktk. hehe.