Wednesday, June 29

Ummu Hurairah? Hehe :)

Assalamualaikum & hye peeps~ :)

Hari yang penat. 
Penat bagi mandi semua anak-anak. 
Habis kena cakar. Sabar je la. 
Kucing sebenarnya. 
Mereka.
Ada yang bising masa bagi mandi. 
Ada yang bising masa kena lap. 
Ada pulak yang bising masa kena keringkan guna hair dryer. 
Paling tragik, masa nak gunting bulu yang bergumpal,
Min tergunting misai dia sekali.
Ampun ampun. Tak sengaja. 
Kesian, misai unbalance.

kesian. ampun ampun

Tapi paling saya suka, kalau yang senyap memanjang. 
Tak bising. Senang bagi mandi.
Sapa lagi kalau bukan Beckham. 

beckham (masa kecil, sekarang dah besauuu!)
bak kata orang S'wk,
RENAH. 
apapun, nak share satu kisah. 



Kisah Rasulullah dan Mueeza (copy dari sini )

Di dalam perkembangan peradaban islam, kucing hadir sebagai teman sejati dalam setiap nafas dan gerak geliat perkembangan islam.

Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad SAW memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, dikala nabi hendak mengambil jubahnya, di temuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai di atas jubahnya. Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu, nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk sujud kepada majikannya. Sebagai balasan, nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan mungil kucing itu sebanyak 3 kali.

Dalam kisah lain, setiap kali Nabi menerima tamu di rumahnya, nabi selalu menggendong mueeza dan diletakkan atas ribanya. Salah satu sifat Mueeza yang Rasulullah sukai ialah ia selalu mengeong ketika mendengar azan, dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan tersebut.

So, bagaimana? Rasulullah pun sukakan kucing. Jangan takut. Mereka takkan cakar. Cakar pun, cakar cakar manja. Sama jugak dengan gigit. Takkan gigit betul-betul.  Mereka sangat manja sebenarnya. Lepas ni, tak usah takut dengan kucing lagi ye~ :)

p/s: nak sambung "Menuju Ustaziatul Alam Part 2" Tapi rasa rasa ending tak best. hoho. tunggu je laaaa... 

3 comments:

Haris Sharim said...

Ana ajr kucing ana maen percussion.
*grau je.

Jasmin Jaraee said...

wahhh..haha. main percussion. mcm tuan die jgak.

kucing ana suka main gitar. haha :) suka gurau2 main2 atas gitar. hehe

Haris Sharim said...

nanti wat band Hurairah la. Guitarist ade, percussionist ade.