Wednesday, June 22

Assalamualaikum & hye peeps. 

Petang-petang begini,
guruh berbunyi lebang lebung,
hati terasa lepang lepung,
macam-macam rasa ada,
pahit manis masam masin semua ada.


Ana tak pernah rasa sebegini rupa, mungkin tak mampu nak tanggung seorang, ana luahkan kat seorang sahabat ana. Alhamdulillah, sahabat ana hantar ni kat e-mel. menenangkan.

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu.
Ucapkan dalam hatimu :"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku".

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : "Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak ku ketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk."

carilah 70 sebab untuk berprasangka buruk, andai kata ndak juak nuan nemunya, mintak ati baru dik. (maaf, bahasa iban broken)

lepas ni nak baca balik tautan hati oleh fatimah syarha. nak naik semangat balik. maryam, sory, juz rasa susah nak mulang buku ya balit...hhehehe

No comments: