Saturday, March 24

Si Dia yang kita lupa

Assalamualaikum & hye peeps. 

Alhamdulillah, masih berkesempatan untuk mencoret tinta di ruangan yang entah apa apa ini. Memang betul lah kata As-syahid Imam Hassan Al-banna, tanggungjawab melebihi masa yang ada. 

Setiap kali diri ini membelek planner, nafas seolah-olah tersekat-sekat. Setiap malam, ada sahaja yang perlu disantuni. Setiap hujung minggu, pelbagai program "membina batu-bata" diadakan. Jujurnya, ana mula rasa study entah ke mana, dakwah entah ke mana, hubungan dengan Allah pun tak berapa nak settle, dengan manusia? Susah nak cakap. Mungkin silap ana sendiri, tidak bijak mengurus masa. Contoh yang sejelas terang tak perlu guna torchlight untuk menyuluh, tulisan ini. (cakap sekda masa, sempat lagi...) 

Sekali lagi, secara jujurnya semenjak dua menjak, ana berasa sangat bawah [baca:down]. Mungkin apabila bersama sahabat-sahabat perjuangan, tiada siapa berjaya mengesan kebawahan ana. Yalah, ana jenis yang sentiasa berjaga-jaga, agar tiada siapa pun tahu yang saya sedang bawah dan ana tidak tahu untuk menceritakan masalah yang sedang ana alami. Kadang-kadang terasa nak pecah kepala, remuk hati, sesak dada menanggung seorang. 

Tercari-cari. Siapalah yang layak untuk ana mengadu? Yang sentiasa menjawab aduan ana? Yang sentiasa alert andai ana bawah? Pernah sekali ana mengharapkan pada manusia sekeliling ana, mungkin jawapannya hanya lebih mengecewakan ana.Masih tercari-cari. 

Allah. 
kebergantungan yang kita sentiasa lupa. 
yang sering menjawab aduan kita, walaupun kita berterusan melakukan maksiat.
yang sentiasa alert yang kita sedang down tanpa perlu kita menceritakan padaNya.
YA. KITA SENTIASA LUPA INI. Saban hari, saban waktu, pelbagai ujian, dugaan, cabaran, mehnah dan tribulasi melanda kehidupan kita. Kita kadangkala lemah. Maka pada masa ini, kita perlu bergantung pada Yang Maha Kuat. Hanya dengan KekuatanNya sahaja mampu melenyapkan kelemahan yang kita ada sekaligus menitipkan secebis kekuatan buat kita. 

Fitrah manusia, bila mana kita mengadu, kita rasa dihargai, sangat suka apabila aduan kita terjawab. Ana sendiri, amat arif bilamana kita mengadu kepada manusia, jawapannya hanya mengecewakan. Ana cakap nak jumpa, nak bincangkan masalah, tiada siapa yang boleh menyantuninya. Ana minta tolong, sukar sekali hendak menghulurkan bantuan. Ada kalanya tiada siapa yang alert yang ana tengah down. (yalah, kadang2 perlu sedikit kata2 semangat, pendorong. Allah, seriyes ana rindu mak ana.) Sakit. Sangat sakit rasanya. T_T

Tapi, jauh berbezanya dengan Dia. Aduan kita pasti terjawab. Tanpa perlu meminta, Allah sendiri menawarkan kepada kita supaya pintalah padaNya.  [40:60]

Oleh itu, Allah lah tempat terbaik untuk mengadu. Tempat terbaik yang sering kita lupa. Tempat yang tanpa ada rasa kecewa. 

Wallahu a'lam. 

P/S : mungkin ana sendiri perlu bermuhasabah. ana sendiri belum lagi menyantuni orang orang sekeliling saya dengan sebaik-baiknya. Allah..No comments: